Συνέντευξη με τον Σακαλάκη Παναγιώτη από το inkstory


Who are u mate? / Δευτέρα, 23 Ιουλίου, 2018

«Όμορφα Πλάσματα»

Τα όμορφα πλάσματα, είναι οι άνθρωποι, που κάποια στιγμή, τα έφερε έτσι η ζωή, οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν και είχα την χαρά και την ευκαιρία, να τους γνωρίσω, να τους συμπαθήσω, να ταυτιστώ μαζί τους και να γίνω καλύτερη με όσα έμαθα από αυτούς. Είναι άνθρωποι χρωματιστοί, φωτεινοί και αληθινοί. Δυναμικοί μαχητές, καλλιτέχνες, ονειροπόλοι, ταξιδιάρες ψυχές και πάνω από όλα… όμορφοι άνθρωποι.

Αυτές είναι οι ιστορίες τους…

 

Από τις απαρχές της πορείας μου στην blogόσφαιρα, είχα πει ότι θα γράψω μια μέρα για τον Παναγιώτη. “Ο φίλος μου ο Παναγιώτης, o blogger”, έλεγα σε φίλους και γνωστούς, χωρίς να τον γνωρίζω και ήταν πάντα ο πρώτος άνθρωπος που έστελνα μειλ να μου πει τι να κάνω με όλα τα κακά που συμβαίνουν σε κάθε καινούργιο blogger. Και πάντα ο Παναγιώτης ήξερε την λύση του “υπερμέγιστου” προβλήματος που αντιμετώπιζα. Από μηχανής Θεός για πάρα πολλούς bloggers. O guru του blogging.

Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ, μόνο γραπτώς, αλλά συνεχίζει να είναι ο φίλος μου ο Παναγιώτης, που τα γράφει πολύ ωραία, που αγαπάει πολύ το blogging και θέλει όλο αυτό να το μοιραστεί.

Πριν λίγες μέρες το δικό του blogoτάδιξο έκλεισε δέκα χρόνια. Δέκα; Αλήθεια; Μια ζωή μου ακούγεται και σκέφτηκα ότι ήταν η ευκαιρία να γράψω το αφιέρωμα που είχα πει. Χρωστάω για την πολύτιμη βοήθεια του και τον ευχαριστώ πολύ που δέχτηκε.

Ο Παναγιώτης λοιπόν, είναι ο guru από το Κιλκίς που έχει κάνει επάγγελμα το blogging, το γράψιμο και την βοήθεια σε πρωτάρηδες bloggers.  O άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το inkstory, το blog με όλα όσα χρειάζεται κάποιος που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με το blogging. Θετική ενέργεια, αλτρουισμός, εμπειρία, γνώση, αγάπη για αυτό που κάνει και  αισιοδοξία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του inkstory και του guru του blogging. Νομίζω πως πρέπει να τον γνωρίσεις.

 

1. Blogging; Πως το αποφάσισες; Πότε; Γιατί;


Από τότε που ήμουν μικρός και πήγαινα στο σχολείο, είχα το κακό συνήθειο του χειρότερου μαθητή. Αν και ήμουν ήρεμο παιδί, δεν διάβαζα ποτέ. Έτσι, κάθε φορά που έπρεπε να γράψουμε διαγώνισμα – και δεν είχα διαβάσει τίποτα απολύτως – έγραφα μια ιστορία. Αυτή η ιστορία δεν είχε καμία σχέση με το μάθημα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν τόσο καλή, που ερχόταν η καθηγήτρια μου και μου έλεγε πως πρέπει στο μέλλον για γίνω συγγραφέας. Αυτό συνέχισε για αρκετά χρόνια, αλλά η αγάπη μου προς το γράψιμο ήταν πάντα χαμηλή – ίσως γιατί έτεινα για να το συνδυάζω με το σχολείο.
Η πρώτη μου επαφή με το blogging έγινε όταν μου ζήτησε η μητέρα μου να της ανοίξω το πρώτο της blog. Αυτό έγινε πριν από έντεκα χρόνια, τον Ιούνιο του 2006. Ως έφηβος, το τελευταίο που ήθελα τότε ήταν να ασχοληθώ με τη κατασκευή ιστοσελίδων ή blogs, κάτι που, εκείνους τους καιρούς, ήταν μια ιδιαίτερα ζόρικη διαδικασία. Έτσι, ξεκίνησα να ασχολούμαι με κώδικα και το πρώτο blog που έφτιαξα, με δικό μου custom template, ήταν στο Blogger της Google.
Ένα χρόνο αργότερα, είχα εθιστεί τόσο πολύ με την μπλογκόσφαιρα (η οποία τότε ήταν πολύ πιο μικρή και ασήμαντη απ’ ότι είναι τώρα) που ξεκίνησα να ανοίγω τα δικά μου blogs, να γράφω τα δικά μου άρθρα και να έρχομαι σε επικοινωνία με μεγαλύτερους ανθρώπους ώστε να με βοηθήσουν να επεκτείνω ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου πάνω στο blogging και τον προγραμματισμό.

2. Πότε άρχισες να βγάζεις χρήματα και κατάλαβες ότι θα ζεις από αυτό;

Τα πρώτα μου χρήματα τα έβγαλα όταν ήμουν 17 χρονών. Τότε, μαζί με έναν πολύ καλό μου φίλο, είχαμε ανοίξει μια ιστοσελίδα που αφορούσε την ανδρική μόδα, τη διατροφή και γενικότερα οτιδήποτε αφορούσε τον Έλληνα άνδρα. Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες η ιστοσελίδα εκτοξεύτηκε και βρεθήκαμε να κλείνουμε συνεργασίες με τεράστιες εταιρείες, να έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, να γράφουμε σε διάφορα περιοδικά άρθρα για τον άνδρα και πολλά ακόμα που δεν περιμέναμε ποτέ να επιτύχουμε. Μπορώ να πω με ειλικρίνεια, πως στα 17 μου, ζούσα το όνειρο που κάθε blogger θέλει να επιτύχει. Φυσικά, με τόσες λίγες γνώσεις και εμπειρία, τα πράγματα άλλαξαν πορεία λίγους μήνες αργότερα και τελικά πήραμε την απόφαση να κλείσουμε το blog και να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ίσως η καλύτερη απόφαση που πήρα στην ζωή μου.
Λίγους μήνες αργότερα, αποφάσισα να ανοίξω το Inkstory ως ένα προσωπικό blog. Ξες, ίσα-ίσα να γράφω για να ξεσκάσω. Το Inkstory όμως έλαβε τόσες εντυπωσιακές κριτικές από τον κόσμο για τα άρθρα που αφορούσαν το blogging, που αποφάσισα πως είχα αρκετές γνώσεις και εμπειρία για να τα αφήσω να πάνε χαμένα. Έτσι, λίγους μήνες αργότερα, αφαίρεσα όλα τα άρθρα από το blog και άφησα μόνο όσα αφορούσαν το blogging.
Το Inkstory δεν έβγαζε ποτέ μεγάλο κέρδος από τις διαφημίσεις (της Google AdSense), αλλά έβγαζε πάντα πολλά χρήματα από εξωτερικές διαφημιστικές συμφωνίες που έκλεινα με διάφορες εταιρείες και κυρίως από το affiliate marketing. Κατάλαβα ότι θα ζω από το blogging όταν είδα το πρώτο ευρώ να μπαίνει στον Google AdSense λογαριασμό μου. Είπα ότι αφού μπόρεσα να βγάλω ένα ευρώ, μπορώ να βγάλω χίλια. Τα χίλια τα έκανα δύο χιλιάδες, τα δύο χιλιάδες τα έκανα πέντε χιλιάδες και σήμερα, δεν χρειάζεται να δουλεύω για να ‘μαι ανεξάρτητος. Φυσικά, το Inkstory δεν είναι το μόνο μέσω πηγής εισοδήματος μου, καθώς αναλαμβάνω συνεχώς πελάτες για την κατασκευή επαγγελματικών blogs πάνω στο WordPress, έχω τους δικούς μου servers και είμαι αρχισυντάκτης εδώ και δύο χρόνια τώρα στο Tsouk.gr. Πρόσφατα, άνοιξα παρέα με τον κολλητό μου και το Quoteofquotes, οπότε θα δούμε πως θα πάει και αυτό και τι εμπειρίες θα ζήσουμε.

3. Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις και να κάνεις κάτι άλλο;

Όχι μέχρι πρόσφατα. Πριν από περίπου 6 μήνες, εγώ και ο κολλητός μου βρισκόμασταν στον επάνω όροφο του 8Ball, ένα Metal Club (;) στην Θεσσαλονίκη. Ο κολλητός μου υπήρξε για πάνω από 15 χρόνια τραγουδιστής σε μια hardcore μπάντα η οποία είχε γίνει αρκετά γνωστή, τόσο στο Ελληνικό κοινό, όσο και στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως πάντα ζήλευα αυτή την ζωή, αλλά ποτέ δεν έκατσα να ασχοληθώ με κάτι άλλο εκτός από το blogging και το web design. Εκείνο το βράδυ, μου πρότεινε να ξεκινήσουμε μαζί μια μπάντα. Αυτός έπιασε το μπάσο του, εγώ πήρα ένα μικρόφωνο, βρήκαμε έναν ντράμερ και έναν κιθαρίστα και από τότε το πρόγραμμα μου έχει γεμίσει με πρόβες.
Ανυπομονώ να επιτύχω και σε αυτό και να ζήσω τη ζωή ενός μουσικού. Ανυπομονώ να γνωρίσω μουσικούς, να παίξω με μεγάλες μπάντες και να ζω μια ζωή γεμάτη από περιοδείες στο εξωτερικό. Φυσικά, για πολλούς, αυτό είναι ένα όνειρο που μια στις 1,000 μπάντες πετυχαίνουν, αλλά τα ίδια μου έλεγαν και για το blogging, αλλά αυτό δεν με σταμάτησε ποτέ απ’ το να επιτύχω. Οπότε, ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα να είμαι ένας Punk/Metal τραγουδιστής και να γράφω για τη μουσική. Ότι κι αν κάνω όμως, ότι ζωή κι αν ζω, σίγουρα θα έχω πάντα την ανάγκη να γράφω σε ένα blog. Οπότε, το blogging, καλώς ή κακώς, δεν θα φύγει από την ζωή μου – όχι σύντομα τουλάχιστον.

4. Όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά συστήνεσαι ως blogger; Πώς αντιδράει ο κόσμος;

Ενδιαφέρον ερώτηση, κυρίως όταν ζούμε σε μια χώρα όπου του blogging δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως κανονική δουλειά. Στην Ελλάδα προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο “Αρθρογράφος” καθώς το καταλαβαίνουν και το αναγνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι. Βέβαια, έχω συστηθεί αρκετές φορές ως blogger και οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πάντα αστείες για εμένα. Τι εννοείς είσαι blogger; Τι είναι ο blogger; Τι ακριβώς κάνεις; Δηλαδή, πως βγάζεις λεφτά από αυτό; Και νομίζω πως όλοι πιάσαμε το νόημα εδώ. Ποτέ δεν με πείραξε αυτό όμως, γιατί πάντα ήθελα να είμαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους και όταν κανένας δεν ήξερε τι είναι αυτό που πραγματικά κάνω, χαιρόμουν γιατί έκανα κάτι διαφορετικό.
Αν και τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς ένα στα τρία παιδιά ασχολούνται πλέον με το vlogging, ή το gaming streaming και πάει λέγοντας, όλοι αναγνωρίζουν πλέον τους bloggers. Ίσως να με χαλούσε πλέον, αν ξεκινούσα τώρα δηλαδή, αλλά από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι bloggers διαβάζουν το Inkstory, και όταν έχεις την μεγαλύτερη ιστοσελίδα που αφορά έναν τομέα σε μια χώρα, θέλεις να γίνεται πιο γνωστή η θεματολογία για την οποία γράφεις. Άρα, win-win κατάσταση.

6. Τι είναι το inkstory για σένα;

Η μεγαλύτερη χαρά μου. Η δουλειά μου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ξυπνάω νωρίς κάθε πρωί. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω τον κόσμο με τον δικό μου τρόπο. Το δεύτερο μου σπίτι και μια από τις online επιτυχίες μου.
Το Inkstory είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για εμένα. Δεν με ενδιαφέρει αν ποτέ ο κόσμος του διπλασιαστεί, δεν με ενδιαφέρει πόσοι το διαβάζουν, ούτε αν βγάζω ή δεν βγάζω χρήματα από αυτό. Με ενδιαφέρει πάντα το ένα “ευχαριστώ” που θα λάβω από έναν αναγνώστη που βοηθήθηκε από τα άρθρα μου.

7. Ποιο είναι το motto που σε εκφράζει;

https://quoteofquotes.com/

Blogger; Frontman; Web designer; Linux lover; Ονειροπόλος; Τρελός; Βρες και επέλεξε. Κάνω τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα πλέον, που έχω φτάσει σε ένα σημείο να μην έχω την παραμικρή ιδέα ως το που θα ήθελα να καταλήξω στο μέλλον. Δεν ξέρω πλέον τι θα ήθελα να κάνω περισσότερο. Αν και, σε ότι κι αν καταλήξω, είμαι σίγουρος πως θα είμαι ικανοποιημένος με την απόφαση μου και την καθημερινότητα που θα έχω.
Επέλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να ξανά δουλέψεις ποτέ ξανά στην ζωή σου. – Confucius
Δεν είμαι λοιπόν σίγουρος ποιο είναι το motto μου, ίσως εσύ που μου παίρνεις και την συνέντευξη, να μπορείς να μου βγάλεις ένα καλύτερο. Ίσως να ανακαλύψω ένα στο μέλλον το οποίο θα μείνει μαζί μου. Ή ίσως, να συνεχίζω να ακολουθώ πολλά motto και να μην μείνω με ένα, έτσι, για να ‘ναι πιο ενδιαφέρον και γεμάτη η ζωή.

8. Αγαπημένη συνήθεια;

Να πίνω καφέ. Μπορώ να ζήσω χωρίς το τσιγάρο, χωρίς το blogging, χωρίς την μουσική, αλλά όχι χωρίς τον καφέ. Πίνω σίγουρα πέντε καφέδες την ημέρα και ότι καλό συνδυάζω στην ημέρα μου, πάντα περιλαμβάνει και έναν καφέ. Πιο συγκεκριμένα, ο Γαλλικός με γεύση Καραμέλα και ο Ελληνικός είναι οι στάνταρ επιλογές μου στο σπίτι.
Άλλη αγαπημένη μου συνήθεια είναι η οργάνωση του γραφείου μου. Κάθε μέρα πρέπει να δείχνει έστω και λίγο διαφορετικό καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να συχαίνομαι περισσότερο απ’ ότι η ρουτίνα. Έτσι, κάθε μέρα, καθώς ετοιμάζεται ο καφές και λίγο πριν ξεκινήσω να δουλεύω, οργανώνω το γραφείο μου. Λατρεύω αυτή την πρωινή στιγμή, όταν ανοίγω τα σημειωματάρια μου να δω τις χθεσινές σημειώσεις, όταν καθαρίζω το laptop μου και γυαλίζω την οθόνη μου, η οργάνωση του γραφείου μου είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου καθημερινές συνήθειες.

9. Τρελό όνειρο;

Να πάω σε άλλο πλανήτη με τα νέα διαστημόπλοια της SpaceX ή της NASA. Αλλά αυτό το λες και φαντασίωση καθώς αμφιβάλλω αν θα ζω μέχρι τότε για κάνω ένα τέτοιο φουτουριστικό ταξίδι. Εκτός αν έχει κάποιος να μου δανείσει (για πάντα) 250 χιλιάδες δολάρια, τότε μπορώ να το κάνω με την Virgin Galactic. Όχι σοβαρά, αν έχει κάποιος ας μου πει, άκουσα ότι μέχρι τέλη του 2018 θα ξεκινήσουν τα πρώτα ταξίδια και ανυπομονώ να ταξιδέψω στο διάστημα παρέα με τον Leonardo DiCaprio, την Katy Perry και τον Ashton Kutcher (έκλεισαν ήδη εισιτήρια).

10. Σε δέκα χρόνια από τώρα ο Παναγιώτης θα…

… είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερος.. Και όποιος δεν γέλασε, παρακαλώ να ελέγξει το χιούμορ του. Ας σοβαρευτούμε! Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλω να πιστεύω πως θα έχω μια εξελιγμένη και γνωστή web hosting εταιρεία, θα έχω μια τρελή μπάντα και εύχομαι να υπάρχει ακόμα το Inkstory και να γράφω για όλα τα καινούργια blogging εργαλεία, τις blogging πλατφόρμες και πιθανώς.. τους AI bloggers – γιατί μέχρι τότε, μέχρι και τα ρομπότ θα γράφουν άρθρα. Εύχομαι επίσης σε δέκα χρόνια από τώρα, να μου ξανά πάρεις μια συνέντευξη και, κοιτώντας αυτήν τώρα, να δούμε όλα όσα έγραφα και να γελάμε μαζί για όσα πέτυχα, όσα δεν πέτυχα και όσα πίστευα ότι θα πετύχω, αλλά έχασα το ενδιαφέρον μου γι ‘αυτά. That should be fun! 😉