Yoga στο σπίτι


Yoga Stories, YogaLand / Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Είσαι πολυάσχολος και δεν προλαβαίνεις; Είσαι οικονομικά πιεσμένος και δεν σε παίρνει ούτε μέχρι το περίπτερο να πας; Ντρέπεσαι να δείξεις στον κόσμο πόσο άσχετος είσαι με κάθε είδος γυμναστικής; Δεν γουστάρεις κανέναν και τίποτα; Βρίσκεσαι σε μόνιμο άγχος; Δεν μπορείς να σηκωθείς το πρωί και να κοιμηθείς το βράδυ; Κάτι σου φταίει και δεν ξέρεις τι; Θέλεις να βρεις την γαλήνη μέσα σου; Θέλεις να γυμναστείς και σε πνίγουν οι χώροι των γυμναστηρίων και οι ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες; Σου έχω την απόλυτη λύση που θα ξορκίσει όλες σου τις σκοτούρες. Yoga στο σπίτι.

Την λες και σκληροπυρηνική την καθημερινότητα εν έτη 2020. Οι λάθος επιλογές από το παρελθόν εμφανίζονται κάθε πρωί μαζί με το ξυπνητήρι. Στερνή μου γνώση να σ είχα πρώτα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να φέρεις εις πέρας και αυτή την εβδομάδα. Είναι άλλα τόσα που θα ήθελες να κάνεις γιατί το χρωστάς στον εαυτό σου και βρίσκεσαι σε ένα μόνιμο άγχος που σε καταβάλει, αλλά λες θα τα καταφέρω μωρέ. Και φτάνει δέκα το βράδυ και κουρνιάζεις σακατεμένος από την κούραση στον καναπέ και αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος.

Επικρατεί μια μόνιμη φασαρία και προσωπικά έχω αρχίσει να εθίζομαι στην απόλυτη σιγή που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας. Η επαφή με κόσμο για τους περισσότερους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και δωσ του οι πληροφορίες, σημαντικές και μη, δωσ του υποχρεώσεις και τρέχα να προλάβεις, κάνε εκείνο, κάνε το άλλο, μπλα, μπλα, μπλα, πολύ θέλει ο άνθρωπος για να κλατάρει;

Ε, ζεν είναι ζωή αυτή…

Ε, ζεν είναι ζωή αυτή είπε η τρίχρονη ανιψιά μου όταν της είπαν ότι λόγω δουλειάς δεν μπορούν να την πάνε στο πάρκο. Που να ήξερες γλυκό μου πλασματάκι σκέφτηκα, όταν μου εξιστορούσαν τις αστείες αντιδράσεις της. Το παιδί αυτό, όχι ότι είναι δικό μας, όχι ότι όλα μου τα πήρε και είναι πανέξυπνο, αλλά έχει τα δίκια του.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Ένα στρωματάκι αρκεί.

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης το συνετό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Όσο αφορά την yoga, το ιδανικό είναι να μάθεις τις πρακτικές από ένα δάσκαλο yoga και μετά να τις συνεχίσεις σπίτι. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, υπάρχει πάντα το διαδίκτυο, στο όποιο μπορούμε να βρούμε άπειρα προγράμματα και όχι μόνο. Η yoga είναι μια αρχαία φιλοσοφία με μεγάλο ενδιαφέρον και μονοπάτια που μπορούν να σε βοηθήσουν σε πολλές καταστάσεις και φάσεις της ζωής σου. Πριν ξεκινήσεις λοιπόν, καλό είναι να ψάξεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει, καθώς η yoga μας δίνει πολλές εναλλακτικές. Μελέτησε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις και βρες εκείνον τον δάσκαλο που θα ταυτιστείς και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου. Ας βρίσκεται και μίλια μακριά. Τι το έχουμε το ίντερνετ;

Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Κεράκια παντού…

Και αφού το πήρες απόφαση και είπες να το ξεκινήσεις ήρθε η ώρα να βρεις το μέρος του σπιτιού που θα εγκαινιάσεις την νέα σου ζωή. Δεν χρειάζεσαι πολύ χώρο. Αρκεί να είναι καθαρός, καλά αεριζόμενος και να νιώθεις όμορφα και άνετα. Τα φυτά βοηθούν αρκετά στο να δημιουργήσεις ένα όμορφο γαλήνιο μέρος για την πρακτική του.


*Βρες μια ώρα της ημέρας που θα έχεις την ησυχία σου και καλό είναι να κλείσεις το κινητό. Δεν χρειάζεται να πιεστείς. Θέσε μικρούς εφικτούς στόχους. Ξεκίνα με 15-20 λεπτά την ημέρα. Believe me, στην πορεία θα το αγαπήσεις τόσο, που θα θέλεις να το κάνεις κάθε μέρα.


*Το πιο δύσκολο δεν είναι να μάθεις την εκάστοτε στάση (asana), αλλά να βάλεις σε ησυχία το νου, ειδικά αν είχες μια δύσκολη μέρα στην δουλειά ή αν ο γείτονας σου παίζει ηλεκτρική κιθάρα.


*Κάθισε αναπαυτικά και σωστά για αρχή. Η σωστή στάση είναι σημαντική για να μην έχεις περισπασμούς τόσο από τις αισθήσεις, όσο και από εξωτερικούς ενοχλητικούς παράγοντες.


*Ανέπνευσε.
Μοναδικός τρόπος να μην σε παρασύρουν οι σκέψεις είναι να εστιάσεις την προσοχή σου στην αναπνοή, στο ρυθμό και στο βάθος της.


*Μην τα παρατάς. Είναι αναμενόμενο στην αρχή να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, να βαρεθείς και να απογοητευτείς. Ότι πιο φυσιολογικό. Όλοι όσοι εξασκούνται στη yoga το έχουν νιώσει, το έχουν αποδεχτεί και συνέχισαν.

*Άκου το σώμα σου. Δες το σαν δώρο στον εαυτό σου .Να σέβεσαι το σώμα σου και να κάνεις yoga με χαμόγελο και ηρεμία. Αν κάνεις γρήγορα, ή κάνεις πράγματα που ξεπερνούν τις δυνάμεις του σώματός σου δεν θα έχεις πιο γρήγορα αποτελέσματα. Απλά και θα κουραστείς και θα πονάς. Απόλαυσε το λοιπόν. Δεν χρειάζεται να ζοριστείς ή να πονέσεις. Το σώμα σου θα σου πει μέχρι που να φτάσεις. Αφέσου και χαλάρωσε μέσα από κάθε πρακτική.


*Να είσαι συνεπής. Καν το μέρος της καθημερινότητας σου. Δεν χρειάζεται να εξασκήσε για ώρες. Δεν χρειάζεται να είσαι ευλύγιστος ή να έχεις κάποια ιδιαίτερη εμπειρία πάνω στην άσκηση. Χρειάζεται απλά να το κάνεις τακτικά. Με την επανάληψη έρχεται η εξέλιξη και η βελτίωση.

Κάνε την πρακτική σου και όλα τα άλλα θα έρθουν ~ Shi K. Pattabhi Jois


Αυτό χρειάζεται η yoga στο σπίτι. Την απόφαση να ξεκινήσεις, την θέληση να μάθεις, την μελέτη για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται και ένα στρωματάκι της yoga. Μία από τις δασκάλες μου είπε, ότι αυτοί που είμαστε στο στρωματάκι μας, αυτοί είμαστε και στον έξω κόσμο. Ωραία τροφή για σκέψη πιστεύω και εκεί που αράζες στον καναπέ και κοίταζες το ταβάνι ή τους ευτυχισμένους των κοινωνικών δικτύων στο κινητό, μήπως να ανέβαινες και εσύ στο μαγικό στρωματάκι; Μέχρι την επόμενη φορά κάνε την πρακτική σου και may the force be with you.