Ένα νέο τέλος


Brainstorming / Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, 2019

“Παρ’ όλο που κανείς δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα όλοι μπορούν να ξεκινήσουν τώρα και να δημιουργήσουν ένα νέο τέλος.”

Carl Brad


Η νέα χρονιά πάντα κουβαλάει μαζί της, νέους στόχους, νέα όνειρα, νέες προσδοκίες. Δεν ξέρω κάποιον που να μην το παράκανε στις γιορτές. Κάποιοι έφαγαν πολύ. Άλλοι ήπιαν πολύ. Κάποιοι υπερβάλαν και έφαγαν και ήπιαν πολύ. “-Έλα μωρέ, γιορτές είναι! Αν όχι τώρα; Πότε;” Μερικοί ταξίδεψαν ενώ κάποιοι αρρώστησαν από την πολύ δουλειά. Όλοι όμως, είτε πέρασαν όμορφα είτε όχι, οραματίστηκαν την νέα χρονιά, σαν μια ευκαιρία για κάτι καινούργιο, κάτι όμορφο, κάτι ελπιδοφόρο.

Διάβασε επίσης το “Φτου από την αρχή”

Αρχίζω να πιστεύω ότι γίνομαι γραφική, αλλά μεταξύ μας, για πολλοστή φορά, όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Μέσα λοιπόν στο αισιόδοξο κλίμα των εορτών και την προσμονή μιας νέας υπέροχης χρονιάς, εμφανίστηκε στην ζωή μου ένα νέο βιβλίο, ευχάριστο, αισιόδοξο και ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν εκείνες τις μέρες.

-Θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο μου στα παιδιά, σκέφτηκα
ενθουσιασμένη, μην έχοντας φτάσει ούτε μέχρι τα μισά του βιβλίου. Ανακουφίστηκα στην ιδέα πως είχα βρει το δώρο των τεσσάρων τόσο διαφορετικών φίλων μου.

-Αυτοί θα το εκτιμήσουν, σκέφτηκα. Ωωω. .. καμάρωνα τόσο πολύ που θα τους έκανα το πιο τέλειο δώρο που θα έπαιρναν φέτος στις γιορτές.

Η νέα χρονιά ήρθε, και όλα, πρέπει, επιβάλλεται, να είναι απλά, καταπληκτικά. Αντιμετωπίζοντας τα κιλά τον εορτών με ψυχραιμία, ωριμότητα και διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και εφόσον τα μελομακάρονα τέλειωσαν επιτέλους, μια νέα χρονιά ξεκίνησε και όλοι την ονειρεύονται πιο όμορφη από την προηγούμενη, λιγότερο σκύλα και σίγουρα περισσότερο τυχερή. Μην μου πεις ότι δεν ξέρεις έστω και έναν που έπαιξε τζόκερ ή έχασε ένα τμήμα από το δώρο των Χριστουγέννων στην εορταστική εικοσιμία. Για κάποιο λόγο την Πρωτοχρονιά, όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, κάποιοι λιγότερο και κάποιοι περισσότερο, ξύπνησαν έναν χρόνο μεγαλύτεροι και παρόλα αυτά, ήταν αισιόδοξοι. Είναι εκείνοι που πέρασαν τέλεια και έκαναν ζωάρα στις γιορτές. Είναι και κάποιοι που τους έφτυσε, και το 2018 το αποχαιρέτησαν με χαρά, καθώς όλα τους πήγαν στραβά. Ακόμα και αυτούς, οι πρώτες μέρες του χρόνου τους βρήκαν λίγο πιο θετικούς, με μια μελαγχολία στα μάτια τους, αλλά με μια λάμψη ελπίδας και ευγνωμοσύνης.

-Ναι, ναι, ναι! Θα είναι το τέλειο δώρο, σκεφτόμουν, καθώς περίμενα στον Ιανό, να μου τυλίξουν τα τέσσερα αντίτυπα σε συσκευασία δώρου. Μου αρέσει να κάνω δώρα. Ο ταμίας ήταν γοητευτικός, παραπάνω ευδιάθετος από ότι συνηθίζεται 9:30 το πρωί για τα γούστα μου, με χαριτωμένο χιούμορ και γκάφες, που μου έφτιαξαν την διάθεση. Έξυπνο, μικρό, εύκολο, κυλάει σαν νερό, και αισιόδοξο! Θα είναι ΤΟ τέλειο δώρο! Ανυπομονούσα να τους το δώσω.

Οι καλύτεροι έξι γιατροί διάβασα είναι, ο καθαρός αέρας, το νερό, η άσκηση, η διατροφή, η ξεκούραση και ο ήλιος(η λιακάδα). Η ανάγνωση, ο έρωτας, οι καλοί φίλοι, η ελπίδα, τα όνειρα, η δημιουργία, η ευγνωμοσύνη και το τίμιο Dolce far Niente, θα συμπληρώσω εγώ. Σημείωσέ τα. Μόνο καλό θα σου κάνουν. Θα είναι μια υπέροχη χρονιά. Θα παλέψουμε να είναι. Το χρωστάμε. Στον εαυτό μας. Η ίδια η ζωή είναι ένα δώρο. Ναι, το πολυτιμότερο. Ε, θα παλέψουμε, ως ρομαντικοί τύποι, να την κάνουμε καλύτερη.

“Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος να θέσεις έναν νέο στόχο ή να κάνεις ένα νέο όνειρο.”

Αριστοτέλης

Η μία εκ των τριών φίλων, το είχε ήδη το βιβλίο στην βιβλιοθήκη της. Ήταν μαχαιριά στην καρδιά. Το ξεπέρασα. Γελάσαμε. Τουλάχιστον οι άλλοι τρεις είχαν την αντίδραση που ήθελα. Ήταν αρκετό. Με την μία εκ των τριών, την άτυχη (επιλογή δώρου), μοιραστήκαμε ένα όμορφο κυριακάτικο απογευματινό meeting. Φιλαράκια, καφέ, κοκτέιλ, βόλτα, φαγητό και πολύ σου σου, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Αυτό από μόνο του ήταν δώρο!

Καλή χρονιά παρεάκι! Η νέα χρονιά θα είναι “EXCELLENT” όπως μου έγραψε ένας φίλος. Η νέα χρονιά θα είναι “FABULOUS” όπως έλεγε η Σαμάνθα Τζόουνς από το Sex in the city. Η νέα χρονιά θα είναι “LEGENDARY” όπως θα έλεγε ο Μπάρνι Στίνσον από το How I met your mother. Ναι, είμαι πάλι εδώ να σου θυμίσω και να μου θυμίσω την λέξη ευγνωμοσύνη. Για όλα τα όμορφα, τα μικρά, τα απλά, τα καθημερινά.

“Ας γεμίσει η νέα χρονιά με μαγεία και όνειρα και καλή τρέλα. Ελπίζω να διαβάσετε μερικά σπουδαία βιβλία και να φιλήσετε κάποιον που πιστεύει ότι είστε σπουδαίοι και μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε τέχνη – να γράψετε ή να ζωγραφίσετε ή να χτίσετε ή να τραγουδήσετε ή να ζήσετε όπως μόνο εσείς ξέρετε. Και ελπίζω κάποια στιγμή μέσα στη νέα χρονιά να εκπλήξετε τον εαυτό σας.”

Neil Gaiman

Πάλι εδώ με διάθεση αισιόδοξη και λίγο “ζεν”. Στόχος μου να σου στείλω θετική ενέργεια και να σε κάνω, έστω και λίγο, να χαμογελάσεις και να ξεχαστείς. Σε ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Namaste. Καλή χρονιά και καλή τύχη! Και μην ξεχνάς: “η τύχη ευνοεί όποιον την φλετάρει”. May the force be with you!

Το βιβλίο είναι “Το Δώρο” του Στέφανου Ξενάκη.