Συνέντευξη με τους Trip Flakes, τον Αργύρη & τον Χάρη


Who are u mate? / Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2020

Κυριακάτικο ηλιόλουστο πρωινό και συντροφιά μια κούπα ζεστό καφέ. Πόσο λατρεύω τις Κυριακές και μια ειδοποίηση ήρθε στο κινητό. Δυο τύποι λέει κάνουν “κάτι” στο “Spotify” και κάνουν αναφορά στο πτωχό πλυν τίμιο αυτό blog. Όντας old school και δεινόσαυρος λιγάκι με τις νέες τάσεις στην τεχνολογία, ποιο Spotify, τι είναι podcasts και σίγουρα κάποιο λάθος έγινε, σκέφτηκα, κάτσε να στείλω να τους το πω.
Και να μην στα πολυλογώ, οι δύο τύποι είναι ο Αργύρης και ο Χάρης, οι δύο φωνές που σου προτείνουν ταινίες και ταξίδια, ιδέες και προτάσεις. Σκέψεις, προβληματισμούς και όμορφες εικόνες. Στο 5ο επεισόδιο στο trip flakes λοιπόν, μου έδωσαν χαρά μεγάλη με τα όμορφα σxόλια που έκαναν για τούτο το blog (δεν έγινε λάθος τελικά) και τους ευχαριστώ πολύ για εκατοστή φορά. Ανταποδίδω με χαρά. Όμως έπεσαν έξω, δεν έχω δει κανένα starwars.

 So let me introduce you …

these are their stories…

Trip flakes, o Αργύρης Χατζηαργυρόπουλος και ο Χάρης Γεωργάκης  

1)Who are you mate?

Αργύρης: Σε ευχαριστώ πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να συστηθώ μέσα από το blog σου.Ονομάζομαι Αργύρης, είμαι 28 χρονών και εργάζομαι ως ειδικός Παιδαγωγός. Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης.Έχω τελειώσει και με τις μεταπτυχιακές μου σπουδές ως εκπαιδευτής ενηλίκων στο ίδιο τμήμα με όνομα ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή.

Τα τελευταία χρόνια περιφέρομαι ανά την Ελλάδα σαν περιπλανώμενος Οδυσσέας, με εκπαιδευτική επάρκεια, αναζητώντας τη δική μου εκπαιδευτική Ιθάκη. Φέτος η κληρωτίδα με ευνόησε και βρίσκομαι στο σπίτι μου, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να δραστηριοποιηθώ παραπάνω και να επιστρέψω σε ασχολίες που είχα αφήσει για πολύ καιρό, όπως τα podcast. Γενικά με εκφράζει το άσμα απ’ τις Τρύπες το “ταξιδιάρα ψυχή”, καθώς μου αρέσει να ταξιδεύω εντός και εκτός Ελλάδας και λατρεύω τα βιβλία, τις ταινίες, τις συναυλίες και το χορό γενικότερα.. Με εκφράζει η γυμναστική και οι πολεμικές τέχνες και ασχολούμαι με το Brazilian Jiu Jitsu, το Παγκράτιο και το TRX.

Χάρης: Εγώ είμαι ο Χάρης, μια από τις δύο φωνές στο podcast των Trip Flakes. Τελείωσα το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας , ασχολήθηκα με τον τομέα της Ανθρώπινης Οστεολογίας και Παλαιοπαθολογίας (την ανάλυση και μελέτη σκελετών από αρχαιολογικές ανασκαφές) στον οποίον εργάστηκα τα τελευταία τρία χρόνια και τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να δοκιμάσω και άλλα πράγματα επαγγελματικά. Παράλληλα ασχολούμαι με το blogging, τη δημιουργία περιεχομένου, λατρεύω τα ταξίδια (είτε με φίλους είτε ως solo traveler) και να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα με κάθε ευκαιρία. Ένα από αυτά είναι το podcasting, με το οποίο ασχολούμαι πιο θερμά από το 2019.


2)Ποια η σχέση σου με blogging, podcasts?

Αργύρης:Στο θέμα blogging είχα συμετάσχει σε φοιτητικές ομάδες που είχαν ξεκινήσει τότε δειλά δειλά τα blogs τους και έγραφα τα δικά μου άρθρα, τους δικούς μου προβληματισμούς. Στη συνέχεια είχα κάνει και μια δική μου στήλη στο maga.gr, που πλέον δεν υπάρχει και έγραφα τις σκέψεις μου. Πλέον λόγω έλλειψης χρόνου απέχω απ’ τη γραφή άρθρων σε blogging, όμως δεν αποκλείω να επιστρέψω και να αρχίσω να ξαναγράφω. Παλιότερα πριν τα podcast να πάρουν την έκταση αυτή, ασχολιόμουν πιο πολύ με το web radio και μπορώ να πω ότι στα μαθητικά μου χρόνια είχα κάνει μια μορφή podcast με δύο ακόμα παιδιά, καθώς δημοσιεύαμε ηχογραφημένες εκπομπές στο myspace και μιλούσαμε για διάφορα θέματα.Στο πανειπστήμιο αποφάσισα να ασχοληθώ με το web radio, όπου είχα τις δικές μου εκπομπές, παρέα με άλλους συνεργάτες στο mindradio, moodradio και Radio Nowhere. Η τελευταία μου συνεργασία με την Ελένη Μάντικα στην εκπομπή Gin n Jack του Radio Nowhere είναι και η αγαπημένη μου. Παρόλο που θεωρώ ότι είμαι καινούργιος στα podcasts η εμπειρία μου απ’ το web radio με βοήθησε πάρα πολύ γρήγορα να προσαρμοστώ στα δεδομένα και στις απαιτήσεις ενός podcast καναλιού. Με τον Χάρη γνωριστήκαμε, όταν ασχολούμασταν κι οι δύο με τα web radios. Πάντοτε υπήρχε η αμοιβαία επιθυμία και των δυο μας να κάνουμε κάτι δικό μας, όμως τότε οι συγκυρίες δεν μας το επέτρεπαν να το ξεκινήσουμε. Το podcast μας έλυσε τα χέρια, καθώς δεν χρειάζεται να είμαστε και οι δύο στο ίδιο μέρος για να πραγματοποιηθεί και παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας και προσαρμογής στην ηχογράφηση, μοντάρισμα, προσαρμογή αλλά και τη δημοσίευση των επεισοδίων, γεγονός που μας βοήθησε πολύ στο να δίνουμε το 100% της ψυχής μας, πάνω σε αυτό. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Trip Flakes.

Χάρης: Η σχέση μου με το blogging είχε ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου, όταν ανακάλυψα την πλατφόρμα του Blogger αλλά σύντομα θα άλλαζα στην πλατφόρμα του WordPress. Τα περισσότερα χρόνια δοκίμαζα πειραματικά αρκετά πράγματα, ψάχνοντας σε βίντεο στο YouTube, διαβάζοντας σε forums και sites για οδηγίες, μέχρι να καταλήξω ένα καλοκαίρι του 2018 να τρέξω με δικό μου domain το blog μου grecontrek.com. Μέσα από το blog μοιράζομαι προσωπικές εμπειρίες και συμβουλές που αποκόμισα από τα ταξίδια μου, καθώς αποτελεί και ένα συνδυασμός travel – lifestyle blog.

Τη χρονιά του 2017, κι ενώ βρισκόμουν ως ερευνητής στην πόλη της Φλώρινας, τα Podcasts έγιναν ένα από τα κύρια μέσα ενημέρωσης και διασκέδασης. Είτε βρισκόμουν στο σπίτι και έκανα δουλειές που δεν απαιτούσαν πολύ προσοχή, είτε ταξίδευα με τρένο, αεροπλάνο ή λεωφορείο, είχα ένα Podcast να παίζει στα αυτιά μου αντί μουσικής. Η αρχή έγινε με ξένες παραγωγές μέχρι να ανακαλύψω τι συμβαίνει και στην ελληνική κοινότητα, για να γίνω πιο θερμός ακροατής. Και ύστερα ήρθαν οι Trip Flake.

3)Trip flakes. Γιατί; 

Αργύρης: Η αγάπη μας για τα ταξίδια και τις ταινίες μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε τους Trip flakes, ένα εγχείρημα που μας εκφράζει απόλυτα. Μέσα από αυτό προσπαθούμε να παρουσίασουμε με τη δικιά μας οπτική γωνία τις εμπειρίες που αποκομίσαμε απ’ τις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις μας, κατά κύριο λόγο στην Γηραιά Ήπειρο. Το όνομα προήλθε, τυχαία, καθώς κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη Λέσβο και την Αθήνα, ο φίλτατος Χαράλαμπος Γεωργάκης, όπως τον αναφέρω και στα επεισόδια, όργωνε ασταμάτητα την Ευρώπη. Κάποια στιγμή όταν μου τα περιέγραφε, του είπα ότι έχεις κάνει τα ταξίδια σαν ένα μπωλ δημητριακών και αντί για βρώμη, έχεις βάλει μέσα αξιοθέατα. Λίγα χρόνια αργότερα όταν ψάχναμε το όνομα του podcast ο Χάρης παρομοίασε και αυτός με τη σειρά τα ταξίδια μας με ένα μπωλ δημητριακών corn flakes. Ήταν γραφτό να γίνει. Το trip αντικατέστησε το corn για τις ανάγκες του podcast και προέκυψε αυτή η συνεργασία, μέσω της οποίας προσπαθούμε στο τέλος κάθε επεισοδίου να στηρίζουμε ένα αξιόλογο instagram προφίλ και ένα blog, που μας διέγειρε την προσοχή, στηριζόμενοι πάντοτε στα πλαίσια της αλληλοϋποστήριξης. Το blog σου θεωρήσαμε ότι ήταν άξιο αναφοράς, παρόλο που μας ξεγέλασες λίγο με το star wars και για αυτό το παρουσιάσαμε στο 5ο επεισόδιο.

Χάρης: Η ιδέα ήρθε μέσα στο φθινόπωρο του 2019. Εγώ να βρίσκομαι στην περιοχή του Cambridge για λογαριασμό μιας εταιρείας ως αρχαιολόγος και ο Αργύρης ως δάσκαλος στην Ελλάδα. Επειδή και οι δύο είχαμε ασχοληθεί με το διαδικτυακό ραδιόφωνο στα φοιτητικά μας χρόνια (από όπου γνωριστήκαμε), μου ήρθε η αρχική ιδέα και τη μοιράστηκα μαζί του. Μετά τη θετική του απάντηση για συνεργασία, τα βάλαμε κάτω και συζητήσαμε περαιτέρω το concept και το όνομα. Οπότε και το βγάλαμε έπειτα στον αέρα. Όσο αναφορά τι σκοπούς έχουμε, αυτοί δεν είναι άλλοι από το να μοιραστούμε την αγάπη για τα ταξίδια και για τις ταινίες που εμπνέουν για τα ταξίδια, με περισσότερο κόσμο. Η ειρωνεία είναι ότι αποφασίσαμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που στην Ελλάδα είναι αρκετά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σκέψου τι γνώριζες εξαρχής κι εσύ για τα Podcast γενικά! Αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει, προς το καλύτερο!

4)Αγαπημένο βιβλίο, αγαπημένη σειρά.

Αργύρης: Το βιβλίο που ξεχωρίζω είναι ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ένα βιβλίο, που έτυχε να το διαβάσω σε μια πολύ λυπηρή περίοδο της ζωής μου. Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο αυτό μετά από πολύ καιρό χαμογέλασα. Η ανάγνωση του με επηρέασε στο να ατενίζω το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Θεωρώ ότι πρέπει το βιβλίο αυτό να υπάρχει σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Αγαπημένη σειρά θα ξεχωρίσω το sons of anarchy, διότι είναι μια σειρά που σε ταξιδεύει από όλες τις απόψεις απ’ τη σκηνοθεσία μέχρι και από τη μουσική της. Το φινάλε της είναι απ’ τα πιο συγκλονηστικά που έχω δει.

Χάρης: Χμμ… υπάρχει μια μεγάλη λίστα με βιβλία για να μπορώ να επιλέξω ΤΟ αγαπημένο μου. Αν θα έπρεπε να επιλέξω από έναν Έλληνα συγγραφέα, θα έλεγα το “Στη σκιά της πεταλούδας” από τον Ισίδωρο Ζουργό, ενώ από ξένους θα επιλέξω το “Χωρίς οικογένεια” του Έκτορ Μαλό. Αν κάποιος έχει ή επιλέξει να ασχοληθεί και με τα δύο βιβλία, θα καταλάβει ότι έχουν ένα κοινό στοιχείο: το οδοιπορικό των πρωταγωνιστών, το συνεχές ταξίδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά στο χρόνο και τόπο. Έχω και μια αγάπη παραπάνω στα ιστορικά βιβλία είναι η αλήθεια. Από σειρά, δε θα πω πολλά, μιας και την κορυφή στη λίστα μου κατέχει εδώ και καιρό το Breaking Bad. Αυτή η πορεία από τον πάτο στην κορύφωση και την απότομη πτώση, παρουσιάζεται τόσο αριστοτεχνικά σε αυτή τη σειρά που με ενθουσιάζει ακόμα και σήμερα, όταν τη βλέπω ξανά.

 5)Μοτο που σε εκφράζει;

Αργύρης:Θα χρησιμοποιήσω δύο μότο αν μου επιτρέπεις. Το πρώτο μου θα είναι και πάλι απ’ τον αόρατο δάσκαλο μου τον Καζαντζάκη το «Φτάσε, όπου δεν μπορείς» και το δεύτερο προέρχεται απ’ τον αγαπημένο Δον Κιχώτη το «Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε Σάντσο. Δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη».

Χάρης: Κάποτε, κάπου είχα διαβάσει μια ατάκα που έλεγε “Η εμπειρία είναι το μόνο πράγμα που δεν αποκτάται δωρεάν” κι από τότε έγινε μότο ζωή. Έχω καταλήξει ότι πρέπει να δαπανήσεις χρόνο και μερικές φορές να σπαταλήσεις χρήμα για να μάθεις κάτι, αλλά γεννήθηκε με εμπειρίες στο μυαλό του. Κάτι έδωσε, κάτι έλαβε, είτε αυτό είχε καλή ή κακή κατάληξη. Αλλά οποιαδήποτε κατάληξη έχει η προσπάθειά μου, η δικιά σου ή οποιουδήποτε άλλου, θα μας διδάξει κάτι. Αρκεί να το τολμήσουμε. Κι αυτό είναι το μότο που με ωθεί να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και να “πλουτίζω” σε εμπειρία.

6)Τρελό όνειρο;

Αργύρης: Πολλά! Να τιμηθώ με Νόμπελ Εκπαιδευτικού κάποια στιγμή για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική διαδικασία, που θα έχω επινοήσει σε ένα απόμερο μέρος της γης. Επίσης το podcast αυτό να αποκτήσει φήμη παγκοσμίας εμβέλειας, ταξιδεύοντας σε όλα τα σημεία της γης και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αγώνες Brazilian Jiu Jitsu, είτε ως αθλητής, είτε ως προπονητής.

Χάρης: Τρελό όνειρο; Κάθε όνειρο κρύβει μια τρέλα είναι η αλήθεια. Θα έλεγα ότι κρυφή και ρομαντική επιθυμία είναι να αναπτυχθεί το Podcast μας περισσότερο, να ανέβει το blog ακόμα ψηλότερα σε επισκεψιμότητα (και γιατί να μη μου αποφέρει κάτι) και το πιο απλό, να καταφέρω να γράψω ένα βιβλίο σε ένα επίπεδο που εγώ θα θεωρώ ικανοποιητικό και ότι με εκφράζει ως δημιουργό. Ώσπου να το δω σε ράφια βιβλιοπωλείου ή ακόμα σε ηλεκτρονικές συσκευές. Βάλε και να ταξιδέψω σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Μεξικό πριν με φάνε τα χρόνια.

7)Αγαπημένη συνήθεια;

Αργύρης: Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι να κάνω διαφορετικά πράγματα συνεχώς, για να ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα. Συνήθως πραγματοποιώ εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα εκτός Θεσσαλονίκης ή ταξιδεύω διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας ταινίες.

Χάρης: Μετράει ο έλεγχος για αεροπορικά εισιτήρια στο Skyscanner; Έχω πιάσει τον εαυτό μου να χάνεται για μέρες μέσα σε πιθανές αεροπορικές για κάποιο προορισμό και πιθανές ημερομηνίες, απλά και μόνο γιατί έτσι μου καρφώθηκε. Άλλωστε, αρκετά από τα ταξίδια μου έχουν προκύψει μετά από αρκετή έρευνα της καλύτερης προσφοράς. Αλλά για να φανώ κι εγώ ένας φυσιολογικός, ως ίσταται, άνθρωπος, θα πω το να διαβάζω το πρωί, όταν έχω ξυπνήσει και ετοιμάζω τον καφέ μου. Διπλός ελληνικός, σαν ιεροτελεστία. Δεδομένου ότι το επιτρέπει κι ο χρόνος φυσικά. Ακόμη, καθώς πηγαίνω στη δουλειά, στη διαδρομή δηλαδή, θα ακούω μουσική ή κάποιο Podcast που με εμπνέει. Με βολεύει για να μαθαίνω περισσότερα πράγματα στον κενό εκείνο χρόνο πριν καταπιαστώ με κάτι άλλο στη δουλειά.

8)Σε δέκα χρόνια από τώρα ο Χάρης- ο Αργύρης θα…

Αργύρης: Έχει πραγματοποιήσει σίγουρα ένα υπερατλαντικό ταξίδι, θα έχει βρει την εργασιακή Ιθάκη του και θα έχει πραγματοποιήσει τη δικιά του ομάδα στο άθλημα που αγαπά. Μα πάνω απ’ όλα ευελπιστεί, πως θα είναι ένας καλύτερος άνθρωπος.
Χάρης: Σε δέκα χρόνια από τώρα ο Χάρης θα έχει αποφασίσει επιτέλους πλήρως τι θέλει να υπάρχει στη ζωή του, με τι θα ασχολείται καθημερινά και με τι θα ξεφεύγει όταν θα μπουκώνει (γιατί άνθρωποι είμαστε) από τη ρουτίνα. Σίγουρα οι αεροπορικές πτήσεις θα είναι στο πρόγραμμα αλλά τι καλύτερο από το να αναπτύσσεις κάτι που σε γεμίζει καθημερινά; Μήπως να δίνω και κάρτες με τον Αργύρη με το logo από το blog και το Podcast; Αν υπάρχουν βέβαια, αλλά μπορείς να το βάλεις κι αυτό ως ένα τρελό όνειρο!