Το χρονικό της yoga


Yoga Stories, YogaLand / Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020

Πριν τρία χρόνια πήρα την απόφαση να βάλω την άσκηση στην ζωή μου, σοβαρά. Και λέω σοβαρά, γιατί το είχα επιχειρίσει αρκετές φορές και η κατάληξη δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε αφού μετά από μικρό χρονικό διάστημα τα παρατούσα, γυρνώντας πίσω στις καθιστικές μου συνήθειες. Δεν ήμουν στα πολύ κοινωνικά μου και η ιδέα να ιδρώνω παρέα με άλλους γύρω μου, δεν ήταν στις προτιμήσεις μου. Οι μοναχικές πρωινές βόλτες στην παραλία μυρίζουν Άνοιξη και είναι ευλογημένες, αλλά ο χειμώνας είναι μακρύς, και ένας απλός περίπατος πλέον δεν αρκεί, επομένως γυμναστική στο σπίτι σκέφτηκα.

Οι επιλογές ήταν πολλές. Αν θέλεις να κάνεις κάτι πραγματικά, απλά σηκώνεις τα υπέροχα οπίσθια σου και το κάνεις. Παρατήρησα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θαύμαζα και θεωρούσα πετυχημένους είχαν την άσκηση μέρος της ζωής τους. Το έλεγαν οι σοφοί, το έλεγαν οι μεγάλοι.

Κάπως έτσι δειλά μπήκε η yoga στην ζωή μου. Πριν τρία χρόνια οι περισσότεροι είχαν ξεκινήσει cross fit. Οι πιο δυνατοί σωματικά, οι πιο αθλητικοί, οι πιο φέτες. Δεν το επιχείρησα ποτέ. Δεν θα άντεχα ποτέ. Εκείνα τα φεγγάρια μου κρατούσε συντροφιά ο Yalom και βιβλία αυτοβελτίωσης, επομένως χρειαζόμουν κάτι πιο chill, πιο πνευματικό. Είχα βρεθεί στο παρελθόν σε αίθουσες yoga επομένως είχα μία κάποια επαφή. Ήταν η πιο εύκολη και τίμια επιλογή.

A yogi is one that leaves the place, just a little nicer than when he/she arrived ~ David Swenson

Ανέκαθεν φλέρταρα με την ιδέα, αλλά αρχικά το είδα καθαρά σαν γυμναστική. Κατέβασα εφαρμογές, ακολούθησα yogi λογαριασμούς, αγόρασα το στρωματάκι μου και είπα πάμε να το δοκιμάσουμε.

Πλέον κάνω στο σπίτι αλλά πηγαίνω και σε ashtanga yoga studio. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την savasana σε μια αίθουσα με yogi συνοδοιπόρους και μετά από κάθε μάθημα μετανιώνω που δεν ξεκίνησα νωρίτερα αυτό το ταξίδι. Η yoga είναι κάτι παραπάνω από ένα είδος γυμναστικής. Μου άλλαξε την ζωή διάβαζα σε άρθρα και δημοσιεύσεις και θυμήθηκα την πρώτη φορά που παρακολούθησα μάθημα σε μια αίθουσα yoga.

Δεν είχε επιτυχία η πρώτη επαφή. Βασικά δεν κατάλαβα και πολλά, κοιτούσα τους γύρω μου, προσπαθούσα να ακολουθήσω τις οδηγίες της δασκάλας και να χαλαρώσω αλλά η ευλυγισία, η δύναμη και η άνεση του διπλανού μου στο να στέκεται χαλαρός σε κάθε ακροβατικό δεν βοήθησαν, τίποτα δεν κύλησε μαγικά, τις επόμενες μέρες πονούσα σε σημεία που δεν ήξερα ότι υπήρχαν στο σώμα μου και δεν ξανά γύρισα ποτέ σε εκείνη την αίθουσα.

Ο δάσκαλος, η αίθουσα, το είδος της yoga, οι συνθήκες, το timing, τα ψυχολογικά σου, η φάση σου γενικά είναι σημαντικά για το αν θα τα παρατήσεις ή αν θα αφεθείς στην πρακτική της yoga.

Κάνε την πρακτική σου και όλα τα άλλα θα έρθουν ~ Shi K. Pattabhi Jois

Κάνε την πρακτική σου και όλα τα άλλα θα έρθουν και νιώθω τυχερή που του έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία γιατί όντως η yoga μου άλλαξε την ζωή. Σίγουρα δεν είναι για όλους και αν βαριέσαι οικτρά κάλυτερα μην διαβάσεις παρακάτω.

Πρόκειται για μια αρχαία φιλοσοφία για τη ζωή και ένα σύστημα εξάσκησης που ενθαρρύνει και ενδυναμώνει την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. H ετυμολογία της λέξης yoga πηγάζει από τη λέξη «yug» όπου στα σανσκριτικά σημαίνει «Ένωση». Ένωση του σώματος με την αναπνοή, της αναπνοής με το νου και του νου με το πνεύμα. Η yoga είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική. Δεν θα κάνεις άμμεσα Την κορμάρα που ονειρεύεσαι και αν ο στόχος σου είναι μόνο οι τετρακέφαλοι και η εικόνα σου στις πλαζ και τα beach bars, ναι, όντως δεν σε πείθω με τίποτα. Οι πρώτες φορές είναι περίεργες και μέχρι να πάρεις τον αέρα θα νιώσεις αρκετά μπερδεμένος. Όπως σου είπα όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με την στάση του πτώματος στο τέλος κάθε πρακτικής, σε μια αίθουσα με yogi συνοδοιπόρους.

Μια νέα στήλη λοιπόν δημιουργείται και διαβάζεις τον πιλότο, το πρώτο άρθρο που εγκαινιάζει αυτό το ταξίδι. Αν φλερτάρεις με την ιδέα της yoga, join me. Αν είσαι #yogalover, namaste. Μία στήλη χιουμοριστική, ανάλαφρη, ρομαντική και αληθινή, θα μιλήσει με σεβασμό για ιστορίες της yoga μέσα από τα δικά της μάτια και ίσως συμβάλλει στο να ανακαλύψουν και άλλοι άνθρωποι αυτή την διαδρομή. Μια στήλη για το ταξίδι της yoga, ενάς οδηγός για αισιόδοξους ρομαντικούς αρχάριους, αφιερωμένη στους δρόμους που οδηγούν σε μια καλύτερη ζωή.

Πόσο άσχημο να είναι στην τελική, να τεντωθείς, να αναπνεύσεις και μετά να χαλαρώσεις; Έστω για αρχή…

Σε καλωσορίζω στο νέο αυτό μονοπάτι και σου θυμίζω ότι η ζωή είναι μικρή για ναι είναι θλιβερή. Μέχρι την επόμενη φορά, τεντώσου και may the force be with.